
Bile teman ngate raye dah seminggu, yang teman nak ceriter sikit pasai satu menu yang teman rase memang "tradisional". Mengkome nengok dah raye beberape tahun nih mane cerghokor "halwa betik, halwa kulit limau dan halwa kulit tembikai"? Jenoh teman jelajah merate kampung teman ari raye nih, idak juge teman jumpe halwa-halwa nih. Kalo ade pon halwa moden yang dikire macam "jeruk" ajer.Bile nyebut tang halwa nih, inile salah satu menu utame arwah mak teman buat dulu-dulu. Mak teman nih kire kreatif jugak sebab dia ukir buah betik tuh jadi daun le, jadi bunge le, jadi cam anyaman le dan macam-macam lagi. Pastu pulak, kreatifnyer mak teman nih bile dia buat halwa dari kulit limau ngan kulit tembikai. Limau tuh limau kampung beso macam limau tambun tuh. Care ngupas limau tuh mesti ader carenyer untuk dapat kulit limau tuh jadi keping-keping.

Lepas mak teman meninggal dunia, idak pulak kakak ngan adik teman buat halwa tuh. Raye baru nih teman nanya akak teman ngape tak buat halwa. Akak teman tunduk tetiba ajer akak teman tersedu-sedu. Pastu akak teman kata dia tak buat halwa sebab mesti nangis ingatkan mak sebab rindu ngan mak. Bile teman dengo kata akak teman, teman pulak rase nak ngobak sebab teman juge rindu ngan mak teman.

(tak kire le halwa betik ke, halwa kulit limau ke ato halwa kulit tembikai ke).
Bahan-Bahannye:-
1. Mesti ader buah betik yang tua (belum masak)
2. Mesti ader gule (ikut rase mengkome)
3. Gule batu (gule batu nih tak semestinyer digunekan)
4. Mesti ader kapur sirih (kapur kerang boleh, kapur batu pon boleh)
5. Bahan pewarna (ikut suke mengkome nak warne aper).

Buang kulit buah betik. Pastu belah buah betik (beberapa bahagian). Ukir bentuk same ade bentuk daun ke, bentuk bunge ke, itu ikut suke mengkome. Kalo mengkome nak ukir bentuk oghang pon boleh, ikut kreativiti mengkome ler. Dah siap ukir, cucuk ngan pin permukaan ukiran rata-rata. Inile teman katekan tadi menyacah halwa. Ukiran tuh dicacah untuk air gule meresap keseluruh ukiran.
Bile dah siap, jerangkan ayor panas dan celurkan ukiran-ukiran halwa tuh bihkurang 5 minit. Dah cukup mase tuh mengkome angkat dan toskan ayornyer. Pastu mengkome kene rendamkan dalam ayor kapor bihkurang sehari. Pastu kluorkan dari ayor kapor tuh dan kene bersihkan.

Esoknyer kluorkan halwa, ayo gule tuh panas dan tambah gule lagi. Maka jadilaah ayor gule. Bile dah sejuk baru masukkan halwa sekali lagi ke dalam ayor gule tuh. Buat ulang-ulang sampa nampak serat gule. Pastu mengkome jemorkan halwa-halwa tuh hingge kering.

Ikut suke mengkome ler. Mengkome kan ker kreatif. Buat macam hantaran pengantin boleh. Macam-macam boleh.
Cara memakannyer:-
Pon ikut suke mengkome nak makan macam mane.
2 comments:
buah tempatan mmg byk faedah!
aik...ni halwa yg teman juai kat kedai teman kat tesco ipoh nih...
moh ke http://www.hantaranperkahwinan.co.nr
Post a Comment