Thursday, September 16, 2010

HALWA BUAH BETIK, KULIT LIMAU DAN KULIT TEMBIKAI

Ari nih dah masuk raye ke 7. Ini bermakne dah seminggu kite ngelewor menziarah adik beradik, sahabat handa dan kekawan. Tambah pulak tuh cuti raye kali nih panjang bebeno, hampir dua minggu. Ini le masenyer kite menceroyer adik beradik yang selame nih tak peronah kite kenei. Kekadang tuh ader yang dah tak jumpe berpuluh tahun.

Di kampung teman tuh ade juge anak cucu cicit yang usaha buat perjumpaan keluarga. Pade teman ini sudah baguih. Ini sudah baik. Usahe ini akan dapat kite rapatkan adik beradik kite. Yang jauh nak didekatkan. Yang dekat nak dimesrekan, kan gitu? Pade mengkome yang dah berjaye buat hari perjumpaan keluarga tuh teman ucapkan TAHNIAH. Bukannyer senang nak ngumpui deme-deme tuh tapi mengkome teman kire dah berjaye. TAHNIAH sekali lagi.

Bile teman ngate raye dah seminggu, yang teman nak ceriter sikit pasai satu menu yang teman rase memang "tradisional". Mengkome nengok dah raye beberape tahun nih mane cerghokor "halwa betik, halwa kulit limau dan halwa kulit tembikai"? Jenoh teman jelajah merate kampung teman ari raye nih, idak juge teman jumpe halwa-halwa nih. Kalo ade pon halwa moden yang dikire macam "jeruk" ajer.Bile nyebut tang halwa nih, inile salah satu menu utame arwah mak teman buat dulu-dulu. Mak teman nih kire kreatif jugak sebab dia ukir buah betik tuh jadi daun le, jadi bunge le, jadi cam anyaman le dan macam-macam lagi. Pastu pulak, kreatifnyer mak teman nih bile dia buat halwa dari kulit limau ngan kulit tembikai. Limau tuh limau kampung beso macam limau tambun tuh. Care ngupas limau tuh mesti ader carenyer untuk dapat kulit limau tuh jadi keping-keping.

Keroje teman mase mak teman buat halwa tuh tukang nyacah ukiran-ukiran yang dah dibuat. Nak nyacah tuh kene gune bende yang tajam macam dawai. Lengoh jugak tangan teman nak nyacah-nyacah halwa tuh sebab semua bahagian mesti dicacah kalo idak ayor gule tak masuk, jadi halwa tuh jadi tak sedap sebab rase gule tuh tak mesere ngan halwa tuh.

Lepas mak teman meninggal dunia, idak pulak kakak ngan adik teman buat halwa tuh. Raye baru nih teman nanya akak teman ngape tak buat halwa. Akak teman tunduk tetiba ajer akak teman tersedu-sedu. Pastu akak teman kata dia tak buat halwa sebab mesti nangis ingatkan mak sebab rindu ngan mak. Bile teman dengo kata akak teman, teman pulak rase nak ngobak sebab teman juge rindu ngan mak teman.

CARA-CARA MEMBUAT HALWA
(tak kire le halwa betik ke, halwa kulit limau ke ato halwa kulit tembikai ke).

Bahan-Bahannye:-
1. Mesti ader buah betik yang tua (belum masak)
2. Mesti ader gule (ikut rase mengkome)
3. Gule batu (gule batu nih tak semestinyer digunekan)
4. Mesti ader kapur sirih (kapur kerang boleh, kapur batu pon boleh)
5. Bahan pewarna (ikut suke mengkome nak warne aper).

Cara membuatnyer:-
Buang kulit buah betik. Pastu belah buah betik (beberapa bahagian). Ukir bentuk same ade bentuk daun ke, bentuk bunge ke, itu ikut suke mengkome. Kalo mengkome nak ukir bentuk oghang pon boleh, ikut kreativiti mengkome ler. Dah siap ukir, cucuk ngan pin permukaan ukiran rata-rata. Inile teman katekan tadi menyacah halwa. Ukiran tuh dicacah untuk air gule meresap keseluruh ukiran.

Bile dah siap, jerangkan ayor panas dan celurkan ukiran-ukiran halwa tuh bihkurang 5 minit. Dah cukup mase tuh mengkome angkat dan toskan ayornyer. Pastu mengkome kene rendamkan dalam ayor kapor bihkurang sehari. Pastu kluorkan dari ayor kapor tuh dan kene bersihkan.

Masak gule bihkurang 200 gm dan masukkan pewarna. Kalo ukiran daun, mengkome masukkan warne hijo. Kalo ukiran bunge pulak mengkome masuk warna-warna yang mengkome suke cam warne merah ke, ungu ke, ikut suke mengkome ler. Bile gule tuh dah larut dalam ayor make jadi le ayor gule. Mengkome masukkan ukiran halwa tuh dan biorkan bihkurang semalaman.

Esoknyer kluorkan halwa, ayo gule tuh panas dan tambah gule lagi. Maka jadilaah ayor gule. Bile dah sejuk baru masukkan halwa sekali lagi ke dalam ayor gule tuh. Buat ulang-ulang sampa nampak serat gule. Pastu mengkome jemorkan halwa-halwa tuh hingge kering.

Cara menghidangkannyer:-
Ikut suke mengkome ler. Mengkome kan ker kreatif. Buat macam hantaran pengantin boleh. Macam-macam boleh.

Cara memakannyer:-
Pon ikut suke mengkome nak makan macam mane.

2 comments:

Cik Yam said...

buah tempatan mmg byk faedah!

helmi0122587412 said...

aik...ni halwa yg teman juai kat kedai teman kat tesco ipoh nih...
moh ke http://www.hantaranperkahwinan.co.nr