Sunday, October 12, 2014

ABANG SUDIN..... DUA POSEN........

Sebelum Hari Raya Aidil Adha tahun ini 2014M (1435H), ramai orang terkejut apabila harga minyak dikurangkan subsidinya sebanyak dua puluh sen. Maka pada malam tersebut berbarislah kereta di setiap stesen minyak. Memang memacam jenis kereta yang nak isi minyak. Pada hal sebelum ini pun tidak dihirau pun pasal mengisi minyak. Malam itu, pasal dua puluh sen sanggup berbaris.

Memacam tanggapan orang pasal minyak naik harga. Ada yang kata subsidi dikurangkanlah. Mengapa mesti naik sedangkan harga minyak dunia turunlah. Apa nak heran naik 20 sen, gaji pun sudah naiklah. Naik kereta kene beli minyak, naik basikal tak payah isi minyaklah. Minyak naik mesti barang lain akan naiklah. Minyak naik tak beri kesan pada barang lainlah. Ntah, memacam lagi yang didengar.

Minyak naik harga memang memacam reaksi dari masyarakat.Reaksinya lebih kurang sama sajer. Masyarakat akan berdepan dengan kenaikan harga barangan keperluan. Masyarakat akan berdepan dengan kenaikan harga tambang pengangkutan terutama yang ramai anak bersekolah. Begitu juga yang pergi kerja naik bas atau pun teksi. Semuanya memberi kesan kepada masyarakat.

Golongan guru juga akan menanggung kesan minyak naik. Ramai guru yang tinggal jauh dari sekolah tempat mereka mengajar. Kesan pada guru agak lebih teruk kerana mereka gunakan kenderaan sendiri untuk ke sekolah. Bukan itu saja, guru juga akan menggunakan kenderaan sendiri untuk kemana-mana tugas seperti mana diarahkan seperti membawa murid ke hospital, sukan dan memacam lagi.

Bagi jabatan-jabatan lain, mereka akan menggunakan kenderaan jabatan masing-masing apabila ada tugas di luar. Tidak pernah wujud guru kan menggunakan kenderaan jabatan untuk membawa muridnya mengikuti kegiatan di luar sekolah. Sekali lagi beban terhadap guru akan gunakan kenderaan sendiri dan pastinya akan mengisi minyak dengan duit poket sendiri.

Kalau nak dikira, terlalu sedikit guru yang menetap berhampiran dengan sekolah tempat mereka mengajar. Begitu juga dengan kuarters guru, bukan semua sekolah ada. Bilangan pun tidak mencukupi. Dengan kenaikan harga minyak ini maka akan bertambahlah duit poket di stesen minyak. Kalau tidak tak bergeraklah kereta mereka. Nak tumpang kawan, kerja guru bukan macam pejabat boleh keluar pada waktu-waktu yang ditetapkan.

Disebabkan tempat penginapan jauh, ada guru terpaksa memandu ke sekolah dengan jarak yang jauh. Terutama yang mengajar di luar bandar yang terdapat guru terpaksa memandu lebih daripada 150 km sehari. Bagi guru yang mengajar di bandar pula akan berdepan dengan masalah kesesakan jalan raya. Jalan raya yang sesak serta perjalanan yang jauh turut terkesan bila minyak naik harga.

Bagi guru yang bertugas jauh di pedalaman juga terjejas. Tambahan pula bila terpaksa menggunakan generator sendiri untuk bekalan eletrik. Apakah boleh kita berkata kepada mereka, tak payahlah guna generatorlah, guna lampu minyak tanah saja? Sudahlah mereka bertugas nun jauh di pedalaman yang sukar dihubungi, lepas itu pula hendak biarkan mereka tanpa kemudahan-kemudahan yang sepatutnya mereka kecapi?

Ramai yang berkata minyak naik, tidak akan jejas keikhlasan guru. Namun, cuba lihat, kenaikan harga minyak akan memberi tempias tidak kira sesiapa sahaja. Semua masyarakat terutama golongan rendah dan pertengahan akan menerima kesannya. Jadi, ikhlaskah guru apabila turun terkesan dengan kenaikan harga minyak? Kalau ikhlas pun sampai kategori mana keikhlasan guru tersebut?

Bagi guru, walau sejauh mana pun rumah mereka dengan tempat merejka mengajar, mereka perlu sampai. Guru juga ada perakam waktu. Tambahan pula ada pentadbir sekolah yang menetapkan mesti sampai selewat-lewatnya pukul 7 pagi. Balik pula bukan boleh bila murid balik, guru pun baik. Tambahan pula ada kegiatan kokurikulum dan aktiviti satu murid satu sukan.