Thursday, March 10, 2011

MENGKOME BACE DAN APER KATER MENGKOME?

Lelaki 39 Isteri, 94 Anak, 33 Cucu

Senangnya hati kalau beristeri dua kata P.Ramlee..tapi macamana kalau beristeri 39?

Lelaki ini merupakan pemimpin keluarga terbesar di dunia, dia mempunyai 39 orang isteri. 94 orang anak, 14 orang menantu dan 33 orang cucu.

Ziona Chana tinggal bersama keluarga besarnya tersebut di sebuah rumah yang memiliki 100 bilik dan memiliki empat tingkat, di wilayah desa Baktwang, Mizoram di India, .

“Saya berasa seperti kesayangan Tuhan. Dia memberikan saya ramai orang untuk saya rawat. Saya merasa diri saya adalah orang yang paling beruntung dengan memiliki 39 isteri dan menjadi kepala keluarga terbesar di dunia,” ujar Chana seperti dilapor Dailymail.


Dalam satu malam pun mereka boleh menghabiskan hidangan dengan 30 ayam, 60 kg kentang dan menghabiskan 100 kg beras.

Secara kebetulan, Chana juga merupakan ketua sebuah kaum yang memperkenankan para anggotanya memiliki isteri seramai mana yang dia inginkan.

Malah dia menikahi 10 wanita sekaligus dalam satu tahun, pada masa dia sedang produktif, dan dia semua isterinya semua harus bersama di asrama.

“Kami selalu berada di sekilingnya, kerana dia adalah orang yang paling penting. Dia juga merupakan lelaki yang paling tampan di desa ini,” ujar Rinkmini, salah seorang isteri Chana yang berusia 35.

Dia mengenang kembali ketika Chana melamarnya 18 tahun yang lalu, ketika itu dia sedang berjalan dan Chana melihatnya. Chana pun mengirim surat meminta dirinya untuk menikah dengannya.

Sementara isterinya yang lain, Huntharnghanki, mengatakan bahawa semua anggota keluarga sangat berdamai antara satu sama lain. Sistem keluarga yang dibangunkan berdasarkan cinta dan menghargai satu sama lain.

Chana sendiri tidak berniat untuk berhenti mencari isteri baru, dia bertekad untuk memperluas keluarganya.

“Untuk memperluaskan lagi keluarga saya, saya rela walaupun harus pergi ke Amerika Syarikat untuk berkahwin” tambahnya.

No comments: