Thursday, May 5, 2011

MENU RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN (RMT)

MENU NO. 1:- BUBUR NASI (AYAM)

BAHAN
* 2 1/2 cawan beras - 300g dibasuh dan ditoskan
* 300g daging ayam tanpa tulang dipotong jadi kepingan kecil atau dicincang
* 8 hiris halia segar
* 2 kiub perasa ayam

CADANGAN/GANTI/KETERANGAN
* Daging dada ayam tanpa kulit dan lemak

Boleh digantikan dengan
* Daging tanpa lemak atau
* Isi ikan
* Ikan bilis

Campur 100g kacang tanah segar yang direndam lebih awal untuk menambahkan protin, serat dan kalori. Lebih murah jika air rebusan ayam dibuat daripada
* Tulang ayan
* Lada sulah dan bunga cengkih

CARA
1. Didihkan air atau air rebusan ayam
2. Masukkan beras dan tunggu hingga mendidih. Masukkan kacang tanah, jika perlu.
3. Kecilkan api, tutupkan periuk dan didihkan hingga beras hancur dan sebati (lebih kurang 2 jam).
4. Masukkan bahan-bahan lain, kacau dan didihkan selama 20 minit lagi.
5. Hilang dalam mangkuk dan hias.

Hiasan Hidangan:-
Daun bawang, bawang goreng.

HIDANGAN UNTUK SEORANG
* Sediakan bubur dalam mangkuk sederhana.

No comments: