Monday, April 21, 2014

UMRAH DAN ZIARAH

23 MAC 2014 (AHAD)
Hari kedua berada di Mekah. Solat Subuh di Masjidil Haram. Selepas solat Subuh, membuat Tawaf Sunat. Ramai orang melakukan tawaf. Ini bukan bermakna ramai jemaah berumrah kali ini tetapi mungkin disebabkan dataran tawaf yang sudah disempitkan oleh tiang-tiang laluan tawaf dua tingkat. Di bawah laluan untuk tawaf bertingkat ramai jemaah bersolat di situ. Solat fardu atau pun solat sunat. Selesai tawaf sunat dan solat sunat, balik ke hotel.

Kembali ke Masjidil Haram untuk solat Zohor dan Asar. Setelah solat Zohor, duduk dalam Masjidil Haram membaca al-Quran dan solat sunat sementara menunggu solat Asar. Ada masanya meninjau sekitar Masjidil Haram terutama kawasan-kawasan yang masih lagi dalam pembinaan. Hampir keseluruhan Masjidil Haram yang menghadap Hijir Ismail (Pancur Emas) masih tidak boleh digunakan sebagai tempat solat.

Datang semula ke Masjidil Haram untuk solat Maghrib dan solat Isyak. Waktu malam di Masjidil Haram agak sejuk berbanding waktu malam. Namun kepadatan jemaah masih tetap sama. Masjidil Haram sentiasa hidup. Sentiasa dipenuhi oleh manusia yang ingin beribadat tak kira melakukan solat, tawaf, saie dan ibadat-ibadat yang lain seperti membaca al-Quran.

Balik ke hotel setelah selesai solar Isyak. Makan malam bersama keluarga. Sedeh juga apabila Amanina (anak yang bongsu) tidak dapat bersama menunaikan umrah. Insya-Allah akan bersamanya apabila menunaikan umrah pada tahun hadapan. Semoga dimurahkan rezeki. Panjangkan usia. Kesihatan yang baik. Selesai makan malam berehat sebentar untuk ke Thanaim (miqat) dengan berpakaian ihram bagi melakukan ibadah umrah. Selesai umrah iaitu tawaf, saie dan tahalul sebelum solat Subuh.

24 Mac 2014 (ISNIN)
Abang Long dan Abang Ngah mengikuti rombongan ziarah sekitar Mekah. Mereka melawat Jabal Nur, Jabar Thur, Padang Arafah, Muzdalifah dan Mina. Di Mina mereka berpeluang melihat Jumrah Al-Ula, Jumrah al-Wusta dan Jumrah Al-Aqabah. Mereka juga dibawa ke Ja'aranah (miqat umrah) dan boleh berniat untuk umrah.

Saya dan isteri tidak mengikuti program ziarah ini. Sebaliknya kami ke Masjidil Haram untuk melakukan tawaf sunat disamping melakukan ibadat yang lain di Masjidil Haram. Alhamdulillah, kami diberi kekuatan dan kesihatan yang baik oleh Allah swt untuk melakukannya. Alhamdulillah. Betapa tenang dan damainya ketika berada dalam Masjidil Haram. Besarnya kekuasaan Allah, memandang dan menatap Kaabah pun sudah diberi pahala.

No comments: