MENU NO. 2 - MI KARI
BAHAN
* 1kg mi kuning
* 500g daging ayam
* 300g tauge dicelur
* Daun kari
* 2 biji kelapa
* 8 camca minyak masak
* Limau nipis/kasturi
* Garam
* 20 bawang kecil
* 4 batang serai
* Halia muda
* 1 1/2 camca udang kering
* 1 camca teh belacan
CADANGAN/GANTI/ KETERANGAN
Boleh diganti dengan:-
* Bihun atau laksa
Bihun perlu direndam dan ditoskan
Gunakan daging dada ayam tanpa kulit, direbus atau stim dan disiat halus.
Boleh ditambah:-
* 4 keping kek ikan (fish cake) atau
* 20 biji bebola ikan atau
* 5 biji telur rebus dibelah dua
Masukkan ke dalam air didih selama 1 minit dan toskan dengan cepat. Sejukkan dengan air untuk mengekalkan keragupan.
Boleh diganti dengan:-
* 6 camca atau
* 180g susu penuh krim
CARA
A - Ditumbuk/digiling halus:-
* Tepung kari
* 20 ulas bawang kecil
* 4 batang serai
* Halia muda
B - Ditumbuk/digiling kasar:-
* 1 1/2 camca udang kering dan ditoskan
* 1 camca teh belacan
1. Panaskan minyak: Goreng bahan A. Masukkan bahan B dan goreng selama 2 minit
2. Masukkan air, didih selama 10 minit
3. Masukkan santan kelapa. Kacau dan masak dengan api kecil selama 5 minit
4. Masukkan mi dan tauge ke dalam mangkuk.
Sediakan dalam mangkuk sederhana
* 100g mi
* 25g ayam
Hidangan untuk seorang.
1 comment:
aikkk...hang dah jadi chef ke...? hebat2....ahakz
Post a Comment