Kalo semalam teman pegi ke Tepen kenduri kawin, ari ni teman pegi ke Sunga Siput Utare pulak juge kenduri kawin. Gitule bile pantang aje cuti tak kire ari Sabtu ke ari Minggu (Ahad) ke, mesti ade kenduri kawin. Nak nunggu cuti skolah, pasti menimbun-nimbun kad jemputan kawin yang teman terima.
Kenduri kat kampung nih yang seronok bile deme buat gotong royong. Abis semua kluor berderau untuk kenduri kawin. Ade yang buat lepho, ade yang buat balei, ade yang buat gedehoo, ade yang buat macam-macam lagi yang seme tu begune untuk kenduri.
Biasenye seminggu lagi nak kenduri dah penuh sedare-mare berimpun. Masing-masing dgan he, ade yang gantung lansir, ade yang gantung kelambu, ade yang bersih rhumah ade yang kumpul kayu api, ade yang kumpul nyor dan ade yang ngumpul ape aje.
Mase itu le deme sedare-mare masak dodoi ke, wajik ke, baulu ke, lempeng bako ke, rendang tok ke (rendang opah tak mandang yer), aco buah ke, aco lade deme buat mase ari kenduri nanti. Oghang pompuan terutame anak-anak dare tu sebok buat bunga telo.
Kalo kat kampung, takde ulam memang tak sah. Ni ulam yang paling hebat, raja segale ulam dalam dunie nih. Ini le "Ulam Raje" pekene dgan samba nyor, fuyoo, kluor peluh jantan bile makan dgan nasi paneh-paneh.
Ini pulak pajeri neneh. Pajeri ni boleh buat dari macam-macam sayo, tapi yang paling populer ialah pajeri neneh dgan pajeri terong. Fuh, campo pulak dgan udang kereng. Pajeri ni juge salah satu masakan tradisional oghang Melayu.
Ini lagiiiii sedap, gula nangke. Kuah santan, campo dgan ikan masin. Kalo tak nak ikan masin, boleh aje campo ikan bileh. Nak pedas lebehkan caba burung. Pedas-pedas kene pulak nasi paneh, puyoooo, melecor-lecor peloh kluor tande selere le tuh.
No comments:
Post a Comment