Saturday, January 24, 2009

ahanARAHANarahanARAHANar

Mengapakah kita perlu menyisihkan diri antara satu sama lain disebabkan ada rasa dendam kesumat dalam hati? Mengapakah kita tidak boleh bersatu walaupun kita berlainan ideologi? Dalam isu yang dibangkitkan oleh menteri yang menjaga hal ehwal agama ni, teman nengok ade yang tak kene. Nak kata macam bebudak idak juge sebab bebudak deme tuh lepas ajer kelahi deme bebaik balik. Walaupun lepas betampe, deme main balik macam tak ade ape-ape yang berlaku.
"Semua ketua jabatan agensi Kerajaan Persekutuan di negeri ini dilarang menghadiri mesyuarat rasmi anjuran kerajaan Perak." Alahai, sape nak kate? Mekeme cari ler sendiri, tapi kat atas tuh ade sikit klu untuk cari jawapannyer. Sampa gitu sekali yop. Pasni seme pegawai persekutuan tak boleh pergi mane-mane majlis yang kerajaan negeri pakatan buat. Jadi le keme seme macam kere sumbang. Kalo engko siap kene tindakan tatatertib pulak tuh.
Lagi satu yang teman rase paling haru tuh ialah bila deme kate tak iktiraf tandatangan dan cop rasmi pegawai dari kerajaan pakatan. Kalo gitu pasni jenuh ler keme nak cari pegawai kerajaan persekutuan untuk tandatangan dan cop ape aje borang untuk pengesahan. Pasni jenuh dan lenguh ler tangan pegawai kerajaan persekutuan nak tandatangan dan cop ape saje borang yang diperlukan. Apa idaknyer yop. Nak apa aje skrang nih kene isi borang. Pstu kene sah dan tanda tangan dan cop. Kalo seme pakat anto ke pegawai kerajaan persekutuan, alahai menimbun ler atas meje deme tuh.
Teman ambik contoh kat sekolah ajer brape borang nak kene isi? Sekolah kat Malaysia ni seme nyer bawah kerajaan persekutuan. Kalo nak tuko sekolah kene isi borang dan sahkan. Nak mintak RMT kene isi borang dan sahkan. Nak dapat KWAPM kene isi borang dan sahkan. Nak, nak, nak, nak, nak, macam-macam nak kene isi borang. Sampa dah mati pun kene isi borang. Tapi, idak le teman kate oghang dah mati tuh yang isi, yang idup ler yop oiii, waris deme yang dah mati tuh.
Teman nengok bila arahan nih dikuatkuasakan, yang teruk ialah oghang-oghang kampung. Deme tuh nak nak pegi ke mana lagi kalo selama ari ni deme dok selalu urusan dgan tok ketua kampung dgan tok penghulu? Mane yang dekat pekan sikit tuh ade ler jumpa dgan DO ker, ADO ker yang deme tuh ade oghang kerajaan negeri. Abis kemane lagi deme tuh nak ngadu he yop oiii, alahai.

No comments: