Ini 'Piza' ke 'Pongza'? Itu le soalan yang kluor dari mulut teman pade anak murid teman yang baru balik dari belajo buat 'Piza' tengah ari tadi. Deme tuh seramai 20 oghang ikuti program akviviti lepas UPSR kat saner. Saner tuh kat tempat deme belajo tuh ler. Nak buat 'Piza' deme kate. Tapi, naper pulak ader 'itam bere' pade 'Piza' tuh? Bile teman nanye kat deme, deme kate kene masak sendiri. Cikgu yang ngajo buat 'piza' pegi maner ntah. He eleh, patutler le hangit, dibiornyer bebudak ajer yang masak. Kesihan mengkome makan 'piza' hangit.'Pongza' yang teman kater tuh iale 'masakan' kegemaran teman mase kecik2 dulu. Itu yang arwah emak teman masak. Tepung diuli, pastu tempek kat kuali. Atas tepung bubuh bawang, ikan bilis dan macam lagi yang boleh dimakan. Bile dah masak mengembong macam 'Piza' jugak. Tapi, idak ler itam bera macam 'piza' yang murid teman masak. Dah tak yang bimbing memang jadi macam tuh ler. Nasib baik hangit ajer, kalo jadi arang, macamaner mengkome?
Teman nengok2 kat 'Piza' nih aper pun tak mandang. Maner cendawan yer? Maner sayurnyer? Maner oreganonyer? Maner ketamnyer? Maner Sosejnyer? Maner? Kalo tak ade lebih kurang 'Pongza' buatan arwah mak teman buat jugak ler. 'Pongza' tuh lebih sedap lagi teman rase. Mengkome tahu ker aper ker bende yang teman tulis nih? Kalo tak tahu 'pongza', mengkome boleh datang rumah teman, nanti teman ajorkan care masaknyer.
2 comments:
tlg la ajar hehehe
nak belajor kene buat yang bukan hangit punye... hehehehehe
Post a Comment